ŠESTA LIČNA: Košarka u kolicima | S3E28

Datum objavljivanja: 19. Vel 2021.
Danas se u podkastu bavimo jednom malo različitijom formom košarke. U pitanju je košarka u kolicima, svetski priznat paraolimpijski sport koji je u poslednje vreme doživeo ekspanziju u našoj zemlji. Košarka u kolicima, koja je paraolimpijski sport još od 1960. i održava redovna svetska i evropska prvenstva, kod nas postoji nekih dvadeset i pet godina, ali je savez počeo sa radom 2004.
Stvari se blago ubrzavaju dolaskom bivšeg košarkaša BFC-a, Crvene Zvezde i Budućnosti Vlade Kuzmanovića na čelo saveza 2017., i u poslednje vreme naša reprezentacija beleži i zapažene međunarodne uspehe, od kojih je najveći plasman u B diviziju Evrobasketa za košarkaše u kolicima.
Sa Vladimirom smo pričali o svim izazovima koji rad u ovakvom savezu predstavlja. “Mi igramo sa kolicima koja su stara 14 godina, a kada se sastanemo sa recimo Česima, oni igraju sa kolicima koja koštaju po sedam-osam hiljada evra”, iskren je popularni Kuzma.
Kolica su samo jedna stavka u organizovanju košarkaškog kluba za igru u kolicima - logistika je naravno jedna, a šta reći o ostalim finansijama, jer i “obični” klubovi kubure sa novcima u ovo vreme korone…a kamoli ovi u kolicima.
Saznaćete mnoge stvari koje sigurno niste znali. Srbija ima ligu i odnedavno i kup, koji se igraju po turnirskom sistemu, a domaćini su mnogi gradovi - doslovce, ko god izrazi želju da bude domaćin. Srbija ima i reprezentaciju koja je 2019. u Sofiji, na Evrobasketu C Divizije, izborila srebrnom medaljom pravo da se ubuduće takmiči u B rangu.
Ali pre svega, Srbija ima hrabre i odlučne ljude koji prevazilaze svoje probleme kroz druženje i sport, i zaslužuju vašu pažnju. Kao što jedan od njih i sam kaže - “mi jedino ne otpešačimo od tačke A do tačke B, mi se odvezemo, a sve ostalo je isto”.
Ne propustite ni ovu epizodu Šeste Lične!
#šestalična #mondoportal
Mondo Guglali Smo playlist 👉 bit.ly/MondoGuglaliSmoPlaylist
Mondo Reakcije playlist 👉 bit.ly/MondoReakcijePlaylist
Mondo InŠtagram playlist 👉 bit.ly/MondoInstagramPlaylist
Mondo Podcenjeno / Precenjeno 👉 bit.ly/POTCENJENO-PRECENJENOP...
Sve Mondo videe pogledajte ovde 👉 bit.ly/MONDOVideos
OVAJ KLIP NIJE DOZVOLJENO KOPIRATI I POSTAVLJATI NA DRUGE KANALE.
Hvala unapred, mondo.rs
Pratite MONDO na društvenim mrežama:
Subscribe 👉 bit.ly/SUBSCRIBE_To_MONDO
Instagram 👉 bit.ly/MONDOInsta
Facebook 👉 bit.ly/MONDOFB
TikTok 👉 bit.ly/MondoTikTok
SoundCloud 👉 bit.ly/MONDOSoundCloud
Twitter 👉 bit.ly/MONDOTwitter
MondoSport HRdown 👉 bit.ly/MONDORSSportHRdown
MondoSport Facebook 👉 bit.ly/MONDORSSportFacebook
MondoSport Instagram 👉 bit.ly/MONDORSSportInstagram
MondoOna Instagram 👉 bit.ly/MondoOnaInstagram
MondoOna HRdown 👉 bit.ly/MondoOnaHRdown

Komentari